På svenska

TAITEILIJAT 2008 Kuntsin modernin taiteen museossa 26.9. – 9.11.2008

Minkälaista taidetta Suomessa tehdään tällä hetkellä? Siihen antaa vastauksen Suomen Taiteilijaseuran 113. vuosinäyttely, TAITEILIJAT 2008, joka on monipuolinen katsaus korkeatasoiseen ja ajankohtaiseen suomalaiseen nykytaiteeseen. Näyttelyyn tarjosi teoksiaan 589 taiteilijaa kaiken kaikkiaan 1647 teoksella. Osanottajien runsas määrä kertoo valtakunnallisesti kaikille avoimien kilpailujen ja näyttelyiden tarpeellisuudesta ja siitä, että taiteilijoiden määrä on kasvanut taidekoulujen lukumäärän lisääntymisen myötä. Kuntsin modernin taiteen museon syyskauden avaava näyttely esittelee 100 teosta 74 taiteilijalta kautta maan. Monet näyttelyn teoksista ovat uusia, ennennäkemättömiä ja edustettuna ovat kaikki kuvataiteen lajit.

Yksi näyttelyssä nähtävistä teoksista on kuvataiteellinen juoksuprojekti, joka on erityisen mielenkiintoinen jo paikallisuudenkin näkökulmasta. Kaarinassa asuva ja työskentelevä taiteilija Matti Tainio tuo näyttelyyn teoksensa Yritys juosta Vaasa, jonka tarkoituksena on juosta Vaasa maailmankartalle – kirjaimellisesti. Tainio on dokumentoitunut näyttelyä varten noin seitsemäntoista kilometrin pituisen juoksunsa, josta muodostuu sana Vaasa.

Teokset näyttelyyn on valinnut Taiteilijaseuran jäsenjärjestöjen edustajista koostuva jury puheenjohtajanaan kuvataiteilija Tülay Schakir Suomen Taiteilijaseuran nimeämänä ja Muu ry:n edustajana. Muut jäsenet ovat kuvataiteilijat Tommi Toija (Suomen Kuvanveistäjäliitto) ja Paula Holopainen (Taidemaalariliitto), Seela Petra (Suomen Taidegraafikot), Jari Silomäki (Valokuvataiteilijoiden Liitto) ja Marjo Heino-Fihlman (Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto).

Juryn puheenjohtaja Tülay Schakir luonnehtii tämänvuotista näyttelyä seuraavasti:

”Suomen Taiteilijaseuran vuosinäyttely on näyttely, johon on runsas taideteosten tarjonta ja johon teokset valitsee runsasmääräinen tuomaristo. Tämän lisäksi näyttely pyrkii esittelemään useita erilaisia taidemuotoja näyttelyinstituution sallimissa puitteissa. Tämän seurauksena näyttelyllä on poikkeuksellinen luonne. Vahvuutena ja ajasta poikkeavana piristeenä voi nähdä yhden linssin puuttumisen; taideteokset eivät ole näyttelyssä keskustellakseen yhdestä määritellystä näkökulmasta. Voidaan ajatella että tällainen kokonaisuus on joko hajanainen tai että se on rikas, monipuolinen ja hämmästyttävä.
Näyttely rakentuu yksittäisistä teoksista, jolloin kokonaisuuden edelle astuvat yksittäiset teokset ja niiden jakama sisältö. Yhdessä ne piirtävät väistämättä myös aikansa kuvaa.”

TAITEILIJAT 2008 -näyttelyssä ovat mukana seuraavat taiteilijat: PETTERI AALTOLAINEN, TEIJA-TUULIA AHOLA, PAULI APOLLO AHOPELTO, HANNU AHOSOLA, MAIJA ALBRECHT, ANNETTE ARLANDER, TOMI DUFVA, LILLUKKA ENKOLA, PETRI ESKELINEN, ELINA FÖRSTI, TAPIO HAAPALA, KYLLIKKI HAAVISTO, TUOMAS HALLIVUO, HENNA HALONEN, GUNILLA HELVE, MARJATTA HOLMA, KATI IMMONEN, HENNA INKINEN, ANITA KAIHOLA, TUOMO KANGASMAA, SAKARI KANNOSTO, MARIA KAUSALAINEN, SANTTU KOIVU, JAANA KOKKO, KAISA KONTIO, TIINA LAMMINEN, MARKO LAMPISUO, JOHANNA LECKLIN, SAMPO MALIN, OLLI MANTERE, ANNE MESKANEN, KIRSIMARJA METSÄHUONE, TIINA MIELONEN, JUHANA MOISANDER, LAURA NISSINEN, HANNA OJAMO, PAULA OLLIKAINEN, PÄIVI PAAKINAHO, OLGA PALOMÄKI, KAIJA PAPU, TIMO PARTANEN, TUUKKA PELTONEN, PINK TWINS, SYNNÖVE RABB, HANNELE ROMPPANEN, VAPPU ROSSI, TERHI SAALASTI, MAIJU SALMENKIVI, SAILA SARANPÄÄ, SANNI SEPPÄ, HANNA SEPPÄNEN, MINNA SORALUOMA, JUKKA SUHONEN, TIINA SUIKKANEN, MATTI TAINIO, HANNA TAMMI, SARI TENNI, IIDU TIKKANEN, SARA TOIVONEN, ALEKSI TOLONEN, HELI TUHKANEN, EMILIA UKKONEN, ATTE UOTILA, TIINA VAINIO, ANNIINA VAINIONPÄÄ, THOMAS WESTPHAL, TUULI-ANNA VIITANEN, TELLERVO VIITANIEMI, JOHANNA VÄISÄNEN, SUSANNA VUORIO, HANNA WESELIUS, MARIA YLIKOSKI ja CHARLOTTA ÖSTLUND.

Näyttelyn jury myöntää näyttelyssä Suomen Taiteilijaseuran perinteisen Palokärki-palkinnon, joka on tänä vuonna suuruudeltaan 3 000 euroa. Suomen Taiteilijain näyttelyissä jaettu seuran tunnustuspalkinto nimettiin vuonna 1997 Palokärki-palkinnoksi. Nimi liittyy Akseli Gallen-Kallelan tunnettuun guassiteokseen vuodelta 1893; Gallénin Palokärki valmistui samana vuonna, kun Taiteilijaseura ryhtyi järjestämään Suomen Taiteilijain näyttelyitä.

Lisätiedot:

SUOMEN TAITEILIJASEURA
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
puh. 020 7432723, 020 7432721
www.artists.fi

KUNTSI MODERNIN TAITEEN MUSEO
Sisäsatama, 65100 Vaasa (06) 325 3920, www.kuntsi.fi
Avoinna: tiistai – sunnuntai 11-17, torstai 11-20, maanantaisin suljettu.
puh +358 (0)6 325 3920
fax +358 (0)6 325 3921

Lehdistökuvat: www.kuntsi.fi/press.html